Sistema Públic Cooperativista Mancomunat pel Bé Comú

Sistema de participació del model cooperativista mutualista mancomunat pel bé comú

 

 

El sistema cooperativista mutualista mancomunat pel bé comú, es basa en la participació de la comunitat pel manteniment de la qualitat de vida de la comunitat mateixa. D’aquesta manera s’enten que la sostenibilitat de la comunitat, es responsabilitat de la comunitat en si mateixa.

 

 

Basat en la solidaritat, la cooperació i la equitat pel bé del col·lectiu. Promou la participació en reciprocitat de totes les persones que integren la comunitat en la resolució d’aquells aspectes que des de l’organització del col·lectiva de la comunitat, afecten o son vinculants amb la qualitat de vida de les persones que l’integren.

 

 

D’aquesta manera, els integrants de la comunitat, es faran responsables de la generació dels recursos necessaris per tal d’assegurar que totes les persones tinguin cobertes les seves necessitats i que aquesta situació perduri en el temps, adaptant, si cal, noves polítiques, dinàmiques i recursos.

 

 

Una proposta per dinamitzar el funcionament del sistema cooperativista mutualista mancomunat pel bé comú podria ser:

 

 

Les persones, famílies o unitats d’economía compartida, que no puguin, per la seva situació social, realitzar aportació econòmica a la comunitat, poden tenir a disposició tota una sèrie de tasques i grups de treball en que poder participar com a forma de generar una reciprocitat amb el sistema de salut, en la promoció de la millor qualitat de vida. Es podrà valorar per aquesta reciprocitat la implicació directa en altres àmbits de la Cooperativa integral Catalana i afins al SSPC.

 

 

Entre els àmbits en els que participar n’hi haurà que generaran projectes cooperatius d’autoocupació que podrien fer millorar inclús la situació econòmica d’aquestes famílies, o unitats d’economía compartida.

 

 

Si una unitat té, en un moment donat, impossibilitat per participar de cap manera, se la podrà eximir temporalment de fer-ho per tal de poder mantenir l’aspecte fonamental del seu dret a la qualitat de vida; tot confiant que l’acompanyament dels facilitadors del node local del SSPC facilitaran que aquesta unitat familiar pugui contribuir-hi més endavant.

 

 

Aquelles persones que no generin cap activitat directament productiva (entenent com a tal les qui estan en l’àmbit de la salut, o de la lliure distribució del coneixement, la investigació, …) haurien d’estar eximides de participació econòmica.

 

Així com aquelles que, tot i realitzant una activitat productiva, aportin a la comunitat el fruit d’aquesta activitat acceptant com a reciprocitat la pròpia participació en la comunitat pel bé col·lectiu.

 

 

De forma orientativa llencem la proposta de que el sistema de participació econòmica es pot basar en un model d’aportacions mensuals mancomunades, de manera que les contribucions es paguin en funció de la capacitat adquisitiva de cada participant. Entenent que les persones i famílies o unitats d’economía compartida amb menys recursos econòmics no participaran amb diners, sinó que ho farán d’altres maneres, sempre que tinguin capacitat per fer-ho.

 

 

Les aportacions podrien ser mensuals, si la comunitat veu la necessitat decomptar amb liquit cada mes per cobrir despesses fixes. Podrien ser per persona o per unitat familiar o d’economía compartida i podrien sortir d’una taula com la que mostrem a continuació, la qual dependria de dos conceptes:

 

 

a) ingressos mensuals de la persona o unitat familiar

 

b) nombre de persones que participen de la unitat familiar.

 

 

Ingressos mensuals

Nombre de persones que integren l’unitat d’economía compartida

1

2

3

4

5

6

7

0-600

0

0

0

0

0

0

0

600-900

10

5

0

0

0

0

0

900-1200

20

10

5

0

0

0

0

1200-1500

30

20

10

5

0

0

0

1500-2000

40

30

20

10

5

0

0

2000-2500

60

40

30

20

10

5

0

2500-3000

80

60

40

30

20

10

5

+ de 3000

100

80

60

40

30

20

10

 

 

La columna de l’esquerra indica els ingressos mensuals i la fila de sobre indica el nombre de persones que participen de la unitat familiar.

 

 

Per unitats de convivència i/o d’economia compartida que incloguin més ingressos i/o membres dels previstos en la taula, es veurà el cas particular, seguint amb la proporció que aquesta defineix.

 

 

Aquesta taula podria ser un criteri general, però amb la participació activa de les persones implicades, caldria valorar la particularitat de cada comunitat i cada persona integrant de la comunitat per trobar l’aportació equitativa i adequada en cada situació.

 

 

Si una persona, família o unitat d’economía compartida preferís, tot i que li pertoqués col·laborar amb temps, realitzar una aportació econòmica a implicar-se d’alguna altra manera, podria tenir l’opció de realitzar una aportació a partir de 10Um mensuals. I si preferís implicar-se de ambdues maneres ho podria fer, acordant amb la comunitat la seva aportació en cooperació pel desenvolupament de les tasques comunes i aportant a partir de 10Um mensuals.

 

Les necessitats econòmiques de cada comunitat haurien de ser de domini públic, amb el ben entès de que, entre totes les integrants hauran de generar els recursos necesaris per cobrir-les o disminuir-les, segons sigui el cas, mirant pel bé comú en tots els casos individuals.

 

 

Evidentment, si hi ha capacitat tècnica d’atendre determinades emergències, aquestes s’haurien d’atendre, prèviament a concretar o actualitzar la manera de contribuir en el projecte. No es deixaria d’acompanyar una emergència perquè no s’hagués realitzat l’aportació.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s